O(LIE) B(OLLEN) T(OURNOOI)

SPELREGELS 10 over rood

 Het 10 over Rood wordt gespeeld met de drie ballen op tafel. Bij de afstoot liggen de ballen - in lijn - en begin je dus met een losse bandstoot.

Zoals de naam al doet vermoeden speelt men elk te maken punt EERST via de rode bal en is het de bedoeling om in totaal 10 caramboles te maken.Men speelt allen met dezelfde witte bal. Diegene die  10 caramboles tot stand brengt is de winnaar van de wedstrijd..

Op het aantal van 6 punten staat men vast en kan men zijn punten niet meer kwijt raken. Mis je rood, je raakt eerst de gele bal, of je stoot met de verkeerde bal en je hebt nog geen 6 punten behaald, dan verlies je het tot dan toe behaalde aantal punten en moet men weer van nul af starten. Het is gangbaar dat de laatst carambole moet worden gemaakt door een driebandstoot, of een losse bandstoot. Dit om nog lang de spanning er in te houden.

 

 Specifiek voor het oliebollentoernooi in de laatste week van het jaar.

Er wordt gespeeld op tijd (ca.25 min.) en de score als de zoemer overgaat, is het aantal punten dat behaald is. Heeft een speler al eerder de 10 caramboles gemaakt, dan gaat hij door met extra punten maken (3-banders of losse bandstoten) tot de tijd om is.